01.08.2024
Vakuování je moderní způsob, jak prodloužit životnost potravin, snížit plýtvání a zlepšit stravovací návyky. Tento efektivní postup využívají lidé všech věkových kategorií, protože umožňuje plánování jídelníčku a šetří náklady. Ať už s vakuováním začínáte, nebo ho používáte dlouhodobě, výhody, jako prodloužení trvanlivosti potravin o několik dní, vás určitě přesvědčí. Přečtěte si článek s přehledem o tom, o kolik vám konkrétní potraviny vydrží déle.
Vakuování potravin využijí lidé, kteří žijí sami a spotřebují méně potravin, než nakoupí. Dnes už není žádným tajemstvím, že obchodní řetězce využívají marketingové triky na to, aby nás nalákaly nakoupit toho co nejvíce. A řekněme si rovnou, ne vždy se dokážeme bránit Pokud se vám tedy stane, že jste si z obchodu přinesli balení, které nedokážete sami spotřebovat do data expirace uvedeném na obalu, můžete si ho rozdělit. Polovinu balení jednoduše vložíte do vakuovacího boxu nebo zavakuujete do sáčku určeného na vakuování a uschováte na horší časy. Výhodou je, že potraviny zůstanou po otevření stejně čerstvé jako před vakuováním. Vakuování potravin je vhodné nejen pro jednotlivce, ale i pro lidi trpící potravinovými alergiemi, kteří potřebují mít vlastní potraviny vždy po ruce a ideálně čerstvé. Speciálně lidé s histaminovou alergií ocení blokování tvorby nadměrného histaminu v procesu stárnutí potravin a jeho nízké hodnoty při konzumaci i několikadenního jídla. A nic nezůstaneme dlužni ani gurmánům, kteří si potrpí na kvalitně připraveném a chutném jídle. Vakuování lze využít i pro profesionální marinování masa či zeleniny, například před grilováním a vytěžit tak z grilování maximum.
Pojďme se tedy podívat, jak dlouho nám zavakuované potraviny vydrží čerstvé:
Druh potravin | Bežné skladování | Vakuové skladování |
Vařené potraviny | 2 dny | 10 dnů |
Čerstvé maso | 2 dny | 6 dnů |
Vařené maso | 4–5 dnů | 8–10 dnů |
Čerstvé ryby | 2 dny | 4–5 dnů |
Tvrdé sýry | 12–15 dnů | 50–55 dnů |
Měkké sýry | 5–7 dnů | 13–15 dnů |
Čerstvá zelenina | 5 dnů | 18–20 dnů |
Čerstvé bylinky | 2–3 dny | 7–14 dnů |
Praný salát | 3 dny | 6–8 dnů |
Čerstvé ovoce | 3–7 dnů | 8–20 dnů |
Dezerty | 5 dnů | 10–15 dnů |
Druh potravin | Běžné skladování | Vakuové skladování |
Čerstvé maso | 6 měsíců | 18 měsíců |
Mleté maso | 4 měsíce | 12 měsíců |
Drůbež | 6 měsíců | 18 měsíců |
Ryby | 6 měsíců | 18 měsíců |
Čerstvá zelenina | 8 měsíců | 24 měsíců |
Houby | 8 měsíců | 24 měsíců |
Bylinky | 3–4 měsíce | 8–12 měsíců |
Pečivo | 6–12 měsíců | 18 měsíců |
Kávová zrna | 6–9 měsíců | 18–27 měsíců |
Prodloužení životnosti vařených potravin ze dvou na deset dní není na škodu. Co říkáte? Aby však bylo pro vás vakuování co nejefektivnější, měli byste si zvolit ten správný produkt. Dobrá zpráva je, že vaše dilema už za vás vyřešila slovinská společnost STATUS, která pomáhá minimalizovat plýtvání potravinami. Mezi jejich výrobky najdete kromě vakuovacích setů a pomůcek i vakuovací dózy v hravých barvách a praktických velikostech. Stačí si jen vybrat.
Související produkty