01.08.2024
Každá hospodyně to dobře zná! Kvalitně a aspoň trochu trvanlivě uskladnit potraviny nebo přebytky hotových jídel je pořádný problém. Máme pro vás tip: Vakuování potravin v dózách! Mají mnoho příjemných výhod, s nimiž vás rádi seznámíme.
Vakuovací dózy fungují na principu odsátí vzduchu, kdy se uvnitř vytváří prostředí vakua. Jsou vyrobené z odolného tritanu, které je vhodné do mrazničky i myčky, ale i do mikrovlnné trouby. Použít se dají při teplotách -30 °C až 130 °C. Jsou lehké, dají se vrstvit na sebe k dostání jsou o různých objemech.
Vakuová dóza se skládá z polykarbonátového víčka – uzávěru, silikonového těsnění a ze samotné nádoby. Ve víku je datumové kolečko a ventil, kterým se vysává vzduch za pomoci vakuové pumpy, která je nevyhnutelnou součástí. Pumpa se skládá z rukojeti, samotné pumpy a pístu.
Před vakuováním by měly mít potraviny pokojovou teplotu. Dózu naplníte potravinami, nasadíte víčko a lehce zaklapnete uzávěr. Na ventil víčka nasadíte pumpičku a odsajete veškerý vzduch z nádoby. Pro opětovné otevření stlačte ventil uprostřed víčka.
Vakuové dózy jsou technologií ve skladování potravin šetrnou a zdravou metodou, protože uchovávají vitamíny, minerály, výživné látky a udržují přirozenou barvu i tvar potravin. Prodlužují jejich trvanlivost a uchovávají nutriční hodnoty. Potraviny v nich uskladněné neztrácejí svoje aroma a ani nepřijímají pachy od jiných. Vakuum zabraňuje působení vlhkosti, nebo naopak vysušení potravin. Díky ruční vakuovací pumpě můžete dózy použít kdekoliv, nejen doma v kuchyni, ale i na grilování, pikniku nebo na cestách. Jejich výhodou je taktéž praktický tvar a možnost vrstvení na sebe v spíži, chladničce i komoře. Vybírejte z mnoha variant a velikostí a udělejte si ve své kuchyni pořádek. Všechny varianty najdete zde.
Související produkty