Jahodová sezona je tady! Jak z ní dostat co nejvíce?

Každý rok se na ni těšíte, a pak je pryč dřív, než byste řekli švec… Sezona tuzemských jahod pomalu začíná. Jak si užít tyhle slaďoučké plody co nejdéle? Klíčem je efektivní skladování. Nejšetrnějším způsobem, jak skladovat jahody je použití vakuových nádob. Nejrychleji totiž tyhle slaďoučké plody hnijí ve vlhkém a teplém prostředí.

Jak jahody správně umýt

Jahody jsou náchylné k nasávání vlhkosti. A čím větší vlhko, tím rychleji se kazí. Proto je umývejte rychle a hlavně opatrně, aby se nepomačkaly a zbytečně jste tak nepřišli o chuťový zážitek. Pokud chcete jejich čerstvost prodloužit a nemáte po ruce vakuovací dózy, jahody nakonec opláchněte v misce s vodou a lžičkou octa. Ten “zabije” mikroorganismy, které mají na svědomí kažení plodů. V octové lázni je můžete vykoupat i před vakuováním.

Vlhkost musí pryč

Než se vrhnete na samotné vakuování, je potřeba se ujistit, že jsou plody nejen čisté, ale i suché. Nechte je buď volně uschnout v cedníku, na papírové utěrce, nebo můžete proces urychlit fénem na vlasy se studeným foukáním. Případná vlhkost by uškodila jahodám nejen v lednici, ale i mrazicím boxu.

Do lednice nebo do mrazáku

Pro krátkodobé skladování jsou ideální vakuovací dózy, ve kterých vám správně očištěné jahody v lednici vydrží klidně i dva týdny. Odčerpáním vzduchu z dózy na potraviny odeberete i část kyslíku, který je kromě vlhkosti a tepla hlavním viníkem kažení potravin. Použijte ruční nebo elektrickou vakuovou pumpu. Vzduch lze odsát i vakuovačkou potravin s funkcí CANISTER. 

Pokud si bohatou chuť jahod chcete užít třeba i v zimě, vsaďte na skladování ve vakuových sáčcích. Ty strčíte do mrazáku a klidně si jahody můžete dát třeba až za pár měsíců. Vakuovačky Status mají funkci pulzního vakuování, která vám zabrání poškodit nebo rozdrtit jahody. Pokud byste chtěli jednotlivé plody uchovávat odděleně, položte je na tác s půlcentimetrovou mezerou a předmrazte. Po hodině je vyndejte z mrazáku, vložte do vakuovacího sáčku a normálně vysajte. V tomto případě můžete využít i automatickou funkci. 

Kdo šetří, má za tři

Využití vakuových technologií pro skladování jahod není pouze o prodloužení čerstvosti; je to také způsob, jak šetřit. Méně časté nákupy a delší trvanlivost plodů znamenají méně zbytečných výdajů a odpadu. Zároveň se tím snižuje uhlíková stopa spojená s častým nákupováním a dopravou potravin. Takto se otevírá cesta k udržitelnějšímu způsobu života, který přináší výhody nejen pro vás, ale i pro naši planetu.

Recept na jahodový koláč od babičky

Nakonec vám přinášíme tip na dezert, který si můžete dopřát po celý rok. Použít totiž můžete nejen čerstvé, ale i mražené jahody, a dopřát si tak kousek léta, kdykoliv si zamanete.

Ingredience:

  • Jahody: 750 g, očištěné a nakrájené
  • Máslo: 240 g, plus navíc na vymazání formy
  • Pšeničná polohrubá mouka: na vysypání formy
  • Krupicový cukr: 200 g, plus 2 lžíce na posypání
  • Vanilkový lusk: ½ ks, semínka vyškrábnutá
  • Vejce: 4 ks
  • Pšeničná hladká mouka: 400 g
  • Kypřící prášek: 2 čajové lžičky
  • Sůl: špetka
  • Zakysaná smetana: 300 g, 15–30% tuku
  • Moučkový cukr: na posypání 

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou

2. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do pěny, poté postupně zašlehejte vejce

3. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a solí, a střídavě se zakysanou smetanou zašlehejte do vaječné směsi

4. Do těsta vmíchejte 2/3 jahod a nalijte do formy. Povrch koláče posypte zbylými jahodami a cukrem

5. Pečte 50 minut, než koláč dozlatova zpevní. Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem. 

Pošlete článek známému