Nejčastější otázky o vakuování potravin – najděte svou odpověď

Chcete potraviny uchovat déle čerstvé, aniž byste přišli o jejich přirozenou chuť a nutriční hodnoty? Existuje mnoho způsobů. Vyberte si ten, která nejvíc vyhovuje vašim potřebám.

Jaké vakuovací metody existují?

Nejčastěji využívanými metodami je vakuování do fólií pomocí vakuovačky, vakuovacích boxů a vakuovacího džbánu.

  • Vakuování do fólií je velmi efektivní, jednoduchý a rychlý proces konzervace potravin. Funguje na principu odsátí vzduchu z vakuové fólie naplněné potravinami a následným zaletování spoje. Na tento proces vakuování se využívají tzv. vakuovačky / svářečky fólií a vakuovací fólie.
  • Vakuování potravin pomocí vakuovacích dóz představuje rychlý způsob uskladnění nejen suchých, ale i vlhkých a tekutých jídel. Tento způsob vakuování se neobejde bez elektrické nebo mechanické vakuovací pumpy, kterou je třeba odsát veškerý vzduch z vakuovacího boxu.
  • Vakuovací džbán je jedním z moderních způsobů prodloužení životnosti nápojů z čerstvého ovoce či zeleniny. Funguje na stejném principu jako vakuovací boxy, proto je třeba pořídit si k němu také vakuovací pumpu. 

Jak se prodlouží životnost potravin pomocí vakuování?

Vakuování potravin výrazně prodlužuje životnost tím, že odstraňuje kyslík, který je hlavním faktorem zkažení. Tímto způsobem se zpomaluje růst bakterií a plísní, což udržuje potraviny čerstvé po delší dobu. Vakuování také snižuje oxidaci, která může vést k degradaci chutí, vůní a textur potravin. Celkově mohou vakuované potraviny vydržet až pětkrát déle než při běžném skladování.

jak skladovat cerealie aby nezvetrali

Jak funguje vakuování ve vakuovacích dózách?

Vakuovací box se skládá z poloykarbonového víčka – uzávěru, silikonového těsnění, ABS roštu (ne vždy), který se umisťuje na dno dózy a do samotné nádoby. Ve víku je časový indikátor a ventil, kterým se vysává vzduch za pomoci vakuovací pumpy. Pumpa je z rukojeti, těla a pístu, který se přisaje k otvoru na víku vakuovacího boxu a následně vysaje všechen přebytečný vzduch v nádobě. V momentě, kdy je veškerý vzduch odsátý, se elektrická vakuová pumpa automaticky vypne. U elektrické i mechanické vakuovací pumpy je indikátorem správné zavakuovaného boxu silikonový ventil, který se vtáhne směrem do nádoby.

Z jakého materiálu jsou vyrobené vakuovací boxy?

Vakuovací boxy značky Status jsou vyrobeny z kvalitního TRITANu, který se využívá i na výrobu oken v letadlech, protože je tento materiál schopen odolat vysokému tlaku. Díky tomu jsou pevné a odolné vůči nárazům či pádům, vhodné pro uskladnění v mrazničce, mytí v myčce či použití v mikrovlnné troubě. 

Jak zjistím, že jsem potraviny v boxu zavakuoval/a správně?

U funkce automatického vakuování (přístroj samočinně vytvoří vakuum a zastaví proces vakuování, kdy je dosaženo požadovaného podtlaku). U funkce ručního vakuování pro uchovávání citlivých a vlhkých potravin (proces vakuování zastavíme ručně, když usoudíme, že je vysávaného vzduchu dost). Správnost vakuování si můžete ověřit zkontrolováním silikonového ventilu. Při správném zavakuovaní bude ventil stlačený směrem dovnitř boxu.

vakuovaci nadoba

Můžeme do jednoho vakuovacího boxu vložit víc druhů potravin?

Na uskladnění více druhů potravin v jednom boxu slouží tzv. rozdělovací přepážky, které se do boxu naskládají buď vodorovně, nebo svisle. Tyto přepážky zajišťují maximální izolaci více druhů jídel a stabilitu jednotlivých vůní, což znamená, že vůně z více jídel se uvnitř jedné vakuové nádoby nemísí.

Pošlete článek známému