10.09.2024
Obecně lze vakuovat prakticky cokoli. Například ovoce a zelenina vydrží uvnitř vakuových dóz Status 2–5× déle čerstvé. Co se týče nakrájených uzenin nebo salámů, jejich životnost se díky vakuování prodlouží na deset dní (oproti běžně doporučovaným tří). Sýry jsou na tom ještě lépe. Ty můžeme skladovat až po dobu dvaceti pěti dní. Specifickou kategorií je také pečivo, které se zpravidla pár dnů po nákupu stane nepoživatelnou gumovou hmotou.
Díky vakuování vydrží chléb nebo rohlíky, či jiné druhy pečiva až osm dní! Vakuovat navíc nemusíte jen klasické potraviny, ale i nápoje. Třeba otevřené a nedopité víno vydrží v běžné lahvi a lednici maximálně tři dny. Vakuování dokáže jeho trvanlivost prodloužit až na patnáct dní. To samé platí také pro nesycené nápoje, u kterých je původní sedmidenní trvanlivost prodloužena na dvacet dní. A tak bychom mohli pokračovat dále.
Možná vás v souvislosti s výše uvedeným napadá, jak se vlastně potravina ve vakuovací dóze nebo boxu značky Status chová a co ovlivňuje její životnost. Tajemství spočívá ve vakuu. Za pomocí ruční nebo elektrické vakuové pumpy odsajeme přebytečný vzduch. Uvnitř nádoby je tak vytvořeno vakuové prostředí, které zabraňuje množení a růstu bakterií nebo plísní. Potraviny tak zůstanou déle čerstvé, chutné a nenasají pachy nebo vlhkost z okolí (např. lednice či mrazničky).
A jak probíhá samotné vakuování potravin? Jde o nesmírně jednoduchou a intuitivní záležitost, která vám zabere zpravidla pár vteřin. Aby potraviny vydržely čerstvé pokud možno co nejdéle, je potřeba je ideálně vakuovat čerstvé a temperované na pokojovou teplotu. Jednoduše potravinu nebo uvařený a vychlazený pokrm do vakuovací dózy umístíte, nasadíte víčko, zaklapnete a pomocí manuální nebo elektrické pumpičky odsajete veškerý přebytečný vzduch. Nezapomeňte si na víku nastavit datum vakuování. Takto upravenou potravinu následně můžete uložit do lednice, mrazáku nebo spíže. Pokrm ve vakuovací dóze si pak můžete přinést do práce, kde si na něm jednoduše pochutnáte.
Vakuování je nejen ekologické, ale představuje zajímavý způsob, jak udržet potraviny déle chutné a čerstvé. Navíc jde o jednu z alternativ, která má za cíl snížit objem zkažených a vyhozených potravin, což představuje významný sociální a ekonomický problém současné společnost. Začněme se proto chovat zodpovědně nejen k sobě, ale především k okolí. Stačí k tomu jediné – změnit zajeté stereotypy a návyky a využít výhod, které vakuování potravin nabízí.
Související produkty