Blog

Obrázok ku článku Co je to vakuum a proč ho používáme při skladování potravin?

Co je to vakuum a proč ho používáme při skladování potravin?

Viděli jste u kamarádky, jak odsává vzduch z dózy, než odloží sýr nebo šunku do lednice? Nejste si úplně jistý, o čem takové skladování potravin je? Jaké má výhody a proč má smysl do toho investovat čas i peníze? Pak čtěte dál. Dovolte nám představit základní výhody a účel vakuového skladování potravin.

04.04.2022

Danka Kladivová

Obrázok ku článku Legendární značky – STATUS

Legendární značky – STATUS

Produkty značky STATUS mají svůj původ ve Slovinsku, kde sídlí malá rodinná firma Status d.o.o. v městečku Metlika. Její historie se začala psát v roce 1995, kdy byla založena s cílem přinést na trh kvalitní kuchyňské náčiní, které bude dostupné pro všechny. V současnosti naleznete produkty značky STATUS ve více než 40 zemích po celém světě – od USA přes Evropu až po Austrálii a Nový Zéland.

09.02.2022

Danka Kladivová

Obrázok ku článku Unboxing Status vakuovací set HV500

Unboxing Status vakuovací set HV500

S vakuově zabalenými potravinami se setkávám v supermarketech při každém nákupu. Bylo mi jasné, že vakuové balení prodlužuje životnost potravin, ale popravdě jsem se vůbec nezamýšlela nad možností vakuového uskladňování potravin v domácnosti. Až jsem poznala značku Status a zjistila jsem jak jednoduché a finančně dostupné může být vakuování u mě doma.

08.02.2022

Radka Mazáková

Obrázok ku článku Poklady z mé kuchyně – Starter set Status

Poklady z mé kuchyně – Starter set Status

Už jste slyšeli o vakuování? Znáte nebo alespoň víte, jaké jsou výhody vakuování? Chtěli byste prodloužit čerstvost svých potravin a trápí vás, že i přes obrovské úsilí musíte stále nějaké potraviny vyhazovat? Já sama jsem se v tom ztratila, jak si vybrat, co budu nejvíce vakuovat a hromada dalších otázek.

28.11.2021

Radka Mazáková

Obrázok ku článku Sezona medvědího česneku - Recepty

Sezona medvědího česneku - Recepty

Sezona medvědího česneku je už v plném proudu. V minulém článku jsme si řekli, proč bychom tento přírodní lék neměli nechat bez povšimnutí, kde ho najdeme a také jak skladovat medvědí česnek. Dnes vám nabízíme pár velmi rychlých a jednoduchých receptů, na jejichž přípravu nepotřebujete žádné velké kuchařské umění ani strávit hodiny v kuchyni. Ale i přesto získáte výjimečně chutné (a zdravé) pokrmy.

13.04.2021

Jaroslav Knirsch

Obrázok ku článku Vakuování pro začátečníky: Vakuování rychlých jedál vs. dlouhodobé skladování

Vakuování pro začátečníky: Vakuování rychlých jedál vs. dlouhodobé skladování

V předchozím článku ze série „Vakuování pro začátečníky“ jsme si vysvětlili, jak působí vakuum na potraviny a jak nám pomáhá snížit plýtvání (nejen) v domácnostech. Takto vědomostmi „podkuti“ se můžeme posunout o úroveň výše a podívat se na to, jakou metodu vakuování jsme měli zkusit jako první, kdy by jsme měli zvolit boxy a kdy folie, případně co udělat, když potřebujeme zavakuovat, zdánlivě nezavakuovatelnou potravinu.

27.03.2021

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Vakuování pro začátečníky: zaujměte způsoby, jak neplýtvat potravinami

Vakuování pro začátečníky: zaujměte způsoby, jak neplýtvat potravinami

Ročně se na světě vyhodí 1,3 miliardy tun potravin, které by někde jinde mohli zachránit životy. Kvůli tomuto číslu vyhazujeme von oknem nemalé sumy peněz, drancujeme přírodní zdroje potřebné k výrobě potravin, plýtváme vynaloženou energií a prací jiných lidí. Objemy vyhozených potravin však máme ve svých rukou a je v našich silách jej zredukovat. Stačí, když budeme lépe plánovat, skladovat, budeme se o problematiku zajímat a budeme ji chtít řešit. Každý z nás může podniknout kroky ke snížení množství vyhozených potravin. Dnes vám přinášíme pár tipů, jak na to ...

06.03.2021

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Skladování vánočního cukroví: To suché potřebuje dýchat a čokoláda nesnese mráz

Skladování vánočního cukroví: To suché potřebuje dýchat a čokoláda nesnese mráz

Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá posledních pár dnů. A protože si řada z nás nedokáže představit Vánoce bez voňavého cukroví, spoustu domácností plní v těchto dnech vůně lineckého, vanilkových rohlíčků, perníčků a dalších laskomin. Víte ale, jak uchovat cukroví čerstvé a chutné až do konce roku? Máme pro vás několik praktických tipů!

15.12.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Skladování bramborového salátu a dalších vánočních dobrot má svoje pravidla

Skladování bramborového salátu a dalších vánočních dobrot má svoje pravidla

Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá posledních pár dní. Pokud si nedokážete představit štědrovečerní večeři bez oblíbené polévky, bramborového salátu a ryby, asi budete řešit, jak případné zbytky uchovat tak, aby vám po následné konzumaci neproměnily žaludek a střeva ve válečné bojiště. Skladování bramborového salátu, ryb, obalovaného řízku nebo třeba cukroví má svoje pravidla. Znáte je všechny?

12.12.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Připravte si jídlo na celý týden dopředu! S vakuovacími boxy je to hračka

Připravte si jídlo na celý týden dopředu! S vakuovacími boxy je to hračka

Vakuování potravin představuje jeden z nejefektivnějších způsobů jejich skladování. Potraviny uložené ve vakuovacích boxech a dózách totiž vydrží až pětkrát déle, než potraviny, které uložíte do ledničky jen tak. Navíc máte neustálý přehled o trvanlivosti (a ostatně i zásobách potravin), takže omezíte jejich plýtvání, s čímž neodmyslitelně souvisí i finanční úspora. Navíc si můžete připravit jídlo na několik dní dopředu.

10.10.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Nejčastější otázky o skladování potravin- najděte svou odpověď

Nejčastější otázky o skladování potravin- najděte svou odpověď

1. Je možné prodloužit životnost potravin vhodným skladováním?
Samozřejmě. Možností, jak prodloužit životnost potravin je hned několik. Od klasických zásad ukládání potravin na specifických místech v ledničce (potraviny vyžadující chladnější podmínky by měly být skladovány ve spodních prostorách ledničky, nakolik je tam nejchladněji), vhodnou kombinací uskladnění (např. chléb můžeme skladovat spolu s překrojeným jablkem či bramborou- tak zůstane déle čerstvý ), využitím mrazáku, volbou vhodných skladovacích boxů a různými vakuovacími metodami.

29.08.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Jak se prodlouží životnost potravin po vakuování? Podívejte se na náš přehled.

Jak se prodlouží životnost potravin po vakuování? Podívejte se na náš přehled.

Vakuování je dnes považováno za jeden z nejmodernějších způsobů prodlužování životnosti potravin. Tento způsob využívají nejen mladí lidé či rodiny, ale i lidé v pokročilém věku. Důvodem je snížení plýtvání potravinami, efektivní plánování jídelníčku, zlepšení stravovacích návyků a také úspora nákladů.

01.08.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Vakuování potravin: 5 výhod, které vám usnadní život

Vakuování potravin: 5 výhod, které vám usnadní život

Vakuování potravin se stává skloňovanějším tématem. Důvodem není jen hektický životní styl, ale i aktuální omezení, která nás nutí přehodnotit nejen způsob, jakým přistupujeme k potravinám, ale také hledat způsoby, jak si věci usnadnit. Proto jsme pro vás sepsali pár výhod vakuování, které vám mohou pomoci zefektivnit vaše stravování:

18.07.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Ročně vyhodíme 1,3 bilióny tun potravin. Jak skoncovat s plýtváním?

Ročně vyhodíme 1,3 bilióny tun potravin. Jak skoncovat s plýtváním?

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik jídla vlastně vyhodíte? A je úplně jedno, jestli jste to zrovna přehnali s nákupem nebo přípravou nedělního oběda. V popelnicích ročně skončí třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě, které by mohlo nasytit až tři miliardy lidí! Jak omezit plýtvání? Stačí dodržovat několik jednoduchých zásad.

08.07.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Plýtvání potravinami jako problém současnosti. Jen v Česku se ročně vyhodí 829 851 tun potravin

Plýtvání potravinami jako problém současnosti. Jen v Česku se ročně vyhodí 829 851 tun potravin

Plýtvání potravinami představuje významný sociální, ekologický a ekonomický problém současné společnosti, který byl dlouho opomíjen. Odborníci se mu začali věnovat až po roce 2000. Jen pro představu – potravinový odpad tvoří v Česku asi 30 % veškerého odpadu tuzemských domácností. A to není rozhodně málo. Co udělat, abyste pomohli tuto nepříjemnou statistiku snížit? Odpovědí mohou být vakuovací systémy Status.

11.03.2019

Vendula Vrablová