Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu
Obrázok ku článku "Nárazové" nákupy potravin mohou ušetřit čas i peníze

"Nárazové" nákupy potravin mohou ušetřit čas i peníze

Dnešní doba nás nutí více přemýšlet nad tím, co vlastně potřebujeme a bez čeho se překvapivě obejdeme delší dobu. Jednou z věcí, bez které bychom ale nepřežili je potrava. Do obchodů nás proto nejčastěji vyžene hlad. Často však nakupujeme v nevhodné chvíli (když jsme hladoví) nebo impulsivně (necháme se zlákat akcemi, novinkami a "výhodnými" baleními). Jak to tedy udělat, abychom nepodléhali "nákupní horečce", zůstaly nohama pevně na zemi a ušetřili čas i peníze? Čtěte dál.

20.02.2021

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Skladování vánočního cukroví: To suché potřebuje dýchat a čokoláda nesnese mráz

Skladování vánočního cukroví: To suché potřebuje dýchat a čokoláda nesnese mráz

Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá posledních pár dnů. A protože si řada z nás nedokáže představit Vánoce bez voňavého cukroví, spoustu domácností plní v těchto dnech vůně lineckého, vanilkových rohlíčků, perníčků a dalších laskomin. Víte ale, jak uchovat cukroví čerstvé a chutné až do konce roku? Máme pro vás několik praktických tipů!

15.12.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Skladování bramborového salátu a dalších vánočních dobrot má svoje pravidla

Skladování bramborového salátu a dalších vánočních dobrot má svoje pravidla

Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá posledních pár dní. Pokud si nedokážete představit štědrovečerní večeři bez oblíbené polévky, bramborového salátu a ryby, asi budete řešit, jak případné zbytky uchovat tak, aby vám po následné konzumaci neproměnily žaludek a střeva ve válečné bojiště. Skladování bramborového salátu, ryb, obalovaného řízku nebo třeba cukroví má svoje pravidla. Znáte je všechny?

12.12.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Vakuování kávy: Jednoduchý způsob, jak udržet kávu déle čerstvou a voňavou

Vakuování kávy: Jednoduchý způsob, jak udržet kávu déle čerstvou a voňavou

Pokud se řadíte mezi milovníky voňavé kávy, pravděpodobně si nedokážete představit nový den bez plného šálku téhle blahodárné tekutiny. Jak dostat z kávy to nejlepší a co dělat, pokud si koupíte větší zásobu oblíbeného kávového favorita? Poradíme vám se skladováním a přidáme i tipy, díky kterým si kávu opravdu vychutnáte.

21.11.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Tohle je 5 potravin, které se vám nejrychleji zkazí + tipy, jak tomu předcházet

Tohle je 5 potravin, které se vám nejrychleji zkazí + tipy, jak tomu předcházet

Zhruba třetina veškerého nakoupeného jídla končí v odpadkových koších. Jen v Česku vyhodíme každý rok na 200 tun jídla. A lépe na tom nejsou ani naši slovenští sousedé. Ti podle statistik vyhodí 111 tun, což je méně než v Česku, ale i tak je tohle číslo posunulo na osmou příčku největších plýtvačů v EU. Jak tuhle neveselou statistiku změnit? Základem je zjistit, které potraviny se kazí nejrychleji a co udělat pro to, aby k tomu nedocházelo.

09.11.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Skladujte potraviny chytře a ušetříte!

Skladujte potraviny chytře a ušetříte!

Přesto, že je naše planeta schopna (a ochotna) nasytit všechny svoje obyvatele, každý rok se na celé planetě s hladem potýkají stovky milionů lidí. Podvýživa navíc způsobuje téměř polovinu úmrtí dětí mladších pěti let, což je 3,1 milionu dětí ročně.

24.10.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Připravte si jídlo na celý týden dopředu! S vakuovacími boxy je to hračka

Připravte si jídlo na celý týden dopředu! S vakuovacími boxy je to hračka

Vakuování potravin představuje jeden z nejefektivnějších způsobů jejich skladování. Potraviny uložené ve vakuovacích boxech a dózách totiž vydrží až pětkrát déle, než potraviny, které uložíte do ledničky jen tak. Navíc máte neustálý přehled o trvanlivosti (a ostatně i zásobách potravin), takže omezíte jejich plýtvání, s čímž neodmyslitelně souvisí i finanční úspora. Navíc si můžete připravit jídlo na několik dní dopředu.

10.10.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Nejčastější otázky o skladování potravin- najděte svou odpověď

Nejčastější otázky o skladování potravin- najděte svou odpověď

1. Je možné prodloužit životnost potravin vhodným skladováním?
Samozřejmě. Možností, jak prodloužit životnost potravin je hned několik. Od klasických zásad ukládání potravin na specifických místech v ledničce (potraviny vyžadující chladnější podmínky by měly být skladovány ve spodních prostorách ledničky, nakolik je tam nejchladněji), vhodnou kombinací uskladnění (např. chléb můžeme skladovat spolu s překrojeným jablkem či bramborou- tak zůstane déle čerstvý ), využitím mrazáku, volbou vhodných skladovacích boxů a různými vakuovacími metodami.

29.08.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Nejčastější otázky o vakuování potravin – najděte svou odpověď

Nejčastější otázky o vakuování potravin – najděte svou odpověď

Jaké vakuovací metody existují?
Nejčastěji využívanými metodami je vakuování do fólií, vakuovacích boxů a vakuovacího džbánu.
Vakuování do fólií je velmi efektivní, jednoduchý a rychlý proces konzervace potravin. Funguje na principu odsátí vzduchu z vakuové fólie naplněné potravinami a následným zaletování spoje. Na tento proces vakuování se využívají tzv. vakuovací sety sestávající z vakuovačky / letovačky a vakuovací fólie.
Vakuování potravin pomocí vakuovacích boxů představuje rychlý způsob uskladnění nejen pevných, ale i tekutých jídel. Tento způsob vakuování se neobejde bez elektrické nebo mechanické vakuovací pumpy, kterou je třeba odsát veškerý vzduch z vakuovacího boxu.
Vakuovací džbán je jedním z moderních způsobů prodloužení životnosti nápojů z čerstvého ovoce či zeleniny. Funguje na stejném principu jako vakuovací boxy, proto je třeba pořídit si k němu také vakuovací pumpu.

19.08.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Kupované vs. podomácku sušené ovoce: Tohle jsou základní rozdíly

Kupované vs. podomácku sušené ovoce: Tohle jsou základní rozdíly

Sušení potravin patří mezi jednu z nejstarších a nejzdravějších metod jejich uchovávání. První zmínky o této metodě jsou staré více než 3 500 let. Benefity sušení potravin jsou navíc opravdu zajímavé. Nejen, že si pokrm uchová svou chuť, vůni a barvu po dlouhou dobu, také v něm zůstanou všechny důležité látky a vitamíny.

15.08.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Jak se prodlouží životnost potravin po vakuování? Podívejte se na náš přehled.

Jak se prodlouží životnost potravin po vakuování? Podívejte se na náš přehled.

Vakuování je dnes považováno za jeden z nejmodernějších způsobů prodlužování životnosti potravin. Tento způsob využívají nejen mladí lidé či rodiny, ale i lidé v pokročilém věku. Důvodem je snížení plýtvání potravinami, efektivní plánování jídelníčku, zlepšení stravovacích návyků a také úspora nákladů.

01.08.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Vakuování potravin: 5 výhod, které vám usnadní život

Vakuování potravin: 5 výhod, které vám usnadní život

Vakuování potravin se stává skloňovanějším tématem. Důvodem není jen hektický životní styl, ale i aktuální omezení, která nás nutí přehodnotit nejen způsob, jakým přistupujeme k potravinám, ale také hledat způsoby, jak si věci usnadnit. Proto jsme pro vás sepsali pár výhod vakuování, které vám mohou pomoci zefektivnit vaše stravování:

18.07.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Tipy na grilování: vytěžte z něj maximum!

Tipy na grilování: vytěžte z něj maximum!

Grilovací sezóna je v plném proudu a vy se nemůžete dočkat, kdy znovu "provětráte" svůj oblíbený gril a předvedete své kulinářské umění? Ať už grilujete klasické masíčko, zeleninu, připravujete kreativní špízy či chutné ryby, je tu pár věcí, které byste jako správný gurmán měli vědět. Věříme, že vás tyto rady posunou v grilování o několik levelů výše. Pojďme na to!

11.07.2020

Veronika Zvadova

Obrázok ku článku Ročně vyhodíme 1,3 bilióny tun potravin. Jak skoncovat s plýtváním?

Ročně vyhodíme 1,3 bilióny tun potravin. Jak skoncovat s plýtváním?

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik jídla vlastně vyhodíte? A je úplně jedno, jestli jste to zrovna přehnali s nákupem nebo přípravou nedělního oběda. V popelnicích ročně skončí třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě, které by mohlo nasytit až tři miliardy lidí! Jak omezit plýtvání? Stačí dodržovat několik jednoduchých zásad.

08.07.2020

Vendula Vrablová

Obrázok ku článku Plýtvání potravinami jako problém současnosti. Jen v Česku se ročně vyhodí 829 851 tun potravin

Plýtvání potravinami jako problém současnosti. Jen v Česku se ročně vyhodí 829 851 tun potravin

Plýtvání potravinami představuje významný sociální, ekologický a ekonomický problém současné společnosti, který byl dlouho opomíjen. Odborníci se mu začali věnovat až po roce 2000. Jen pro představu – potravinový odpad tvoří v Česku asi 30 % veškerého odpadu tuzemských domácností. A to není rozhodně málo. Co udělat, abyste pomohli tuto nepříjemnou statistiku snížit? Odpovědí mohou být vakuovací systémy Status.

11.03.2019

Vendula Vrablová